İDARE HUKUKU
İDARİ İŞLEMLERİN İPTALİ VE İDARE HUKUKU DAVALARI
İdare hukuku, kamu yöntemi içerisinde bulunan kurum ve kuruluşların işleyişlerini, kişilere olan yetki ve sorumlukları inceler. Temelini anayasadan alan bu hukuk disiplininin amacı, kamu yararını gerçekleştirmek ve idarenin işleyişini belirlemektir.
Bundan dolayı da idarenin gerçekleştireceği idari işlemler, gerçek ve tüzel kişileri de yakından ilgilendirmektedir. İşlemlerin hukuka aykırı olması durumunda, aykırılıkların giderilmesi bu hukukun alanına girer.
İdari davalar, idarenin eylem ve işlemlerine karşı Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde açılan davalardır. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinden yapılır.
İdari dava türleri nelerdir?
İdari dava türlerine aşağıda yer verilmiş olup idari dava türleri;
-İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları,
-İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları,
-Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar,
şeklindedir. İdare hukukunda idari yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. Bu nedenle idari mahkemeler, yerindelik denetimi yapamaz. Aynı zamanda idari mahkemeler; Yürütme görevinin kanunlarda ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, İdari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak şekilde yargı kararı veremez.
Hukuk büromuz tarafından;
Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile talep, itiraz, görüş sorma gibi konularda gerekli yazışmaların yapılması,
İdare ile oluşan ihtilaflarda uyuşmazlıkların çözümü,
İdarenin sorumluluğundan kaynaklanan konularda idari yolların tüketilmesi ve uzlaşma işlerinin takibi,
Tazminat davalarının açılması,
Hukuka aykırı idari işlemlerin iptaline ilişkin davaların açılması,
İdari sözleşmelerden kaynaklanan davaların açılması ve takibi
gibi durumlarda müvekkillere danışmanlık ve dava takibi hizmeti verilmektedir.
Antalya Kemer Avukatı Sabire Altun Terlemez ve Antalya Avukat Davut Terlemez, özellikle belediye davalarında uzun yıllardır, idari yargı uyuşmazlık ve davalarında, belediye ve İmar mevzuatında uzmanlaşmış ve tecrübesiyle müvekkillerine hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekte olup, idare ve idarenin yaptırımlarına karşı müvekkillerinin haklarını kavuşmasında etkin çözümler sunmaktadır.