MİRAS HUKUKU VE MİRAS DAVALARI
MİRAS HUKUKU VE DAVALARI
Miras Hukuku, miras bırakanın ölümü sonrasında hak sahipleri arasında kurulduğu varsayılan miras ortaklığının tasfiyesine ilişkin hükümleri barındıran hukuk dalıdır.
Miras hukuku, 721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 495- 682. Maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Murisin vefatı ile birden çok mirasçı kalmış ise bu halde mirasçılar arasında Miras Ortaklığı adı altında adi ortaklık meydana gelir.
Bu ortaklar terekeye elbirliği ile sahip olurlar. Kanun ve varsa eğer sözleşmeden doğan temsil ve yönetim yetkileri saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte ( Hep Birlikte ) tasarruf edebilirler.
Bu halde başka bir mirasçının izin ve onayı olmadan miras hissesinin satılması, bağışlanması gibi tasarruf işlemlerinin yapılması mümkün değildir.
Miras Ortaklığında mirasçılar tek başlarına ya da hep birlikte sulh mahkemesine başvurarak mirasın paylaşılmasına kadar terekeye bir mirasçı atanmasını, terekedeki malların korunmasını, acze düşen bir mirasçının alacaklılarından terekenin korunması için tedbir alınmasını talep edebilirler.
İşte özellikle birde çok mirasçının kalması halinde kişiler arasındaki uyuşmazlık miras hukukunun en önemli alanını oluşturmaktadır. Miras davasının tarafları da çoğunlukla miras ortaklığının tarafları arasında açılmaktadır.
Miras Hukukunda uzman veya miras davalarında uzman bir avukattan veya hukuk bürosundan hizmet alınmadığı takdirde hak kayıplarının yaşanabileceği ve mahrumiyetler yaşanabileceği kuvvetle muhtemeldir. Onun için Miras davalarında uzman bir avukattan veya hukuk bürosundan destek alınması oldukça önemli ve mirasçı yararınadır. Çünkü konusunda uzman ve deneyimli bir miras avukatı, mirasçının miras davası sürecinde mirasçıya hukuki anlamda destek sağlayacağı gibi, miras paylaşımında olası yaşanacak hak kayıplarının ve mahrumiyetlerinin önüne de geçecektir.
Antlya / Kemer Avukat Sabire Altun Terlemez ve Avukat Davut Terlemez Antalya Hukuk Bürosu miras hukukundan kaynaklı hukuki süreçlerin her aşamasında yerli ve yabancı müvekkillerine ihtiyaç duydukları hukuki desteği vermektedir.
MİRAS HUKUKUNDA SIK RASTLANAN DİĞER DAVA TÜRLERİ:
Miras Davaları, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun değişik maddelerine göre açılmaktadır. Miras Hukukunu ilgilendiren dava çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
-Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası
-Mirasçılık Belgesinin İptali Ve Yeni Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası
-Mirastan Yoksunluğun Tespiti Davası
-Terekenin Mevcudunun Tespitine İlişkin Dava
-Terekenin Korunmasına İlişkin Dava
-Muris Muvazaasına Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davası
-Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Talebine İlişkin Tenkis Davası
-Miras Sözleşmelerinden Doğan Dava
-Mirasın Paylaştırılması Yoluyla Ortaklığın Giderilmesi Davası
-Miras Hukukunda Terekeye Dahil Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesine İlişkin Dava
-Tereke Borcunu Ödeyen Mirasçının Diğer Mirasçılara Rücu Etmesine İlişkin Dava
-Miras Payının Temlikinden Doğan Dava
-Vasiyetnamenin İptali Davası
-Vasiyetnamenin İfası Davası
-Mirasın Mirasçılar Tarafından Gerçek Reddine İlişkin Dava
-Mirasın (Terekenin) Borca Batık Olduğunun Tespiti Davası
-Mirasın Reddi Kararının İptali Davası
-Mirasçılıktan Çıkarma Tasarrufunun İptali Davası