TİCARET HUKUKU VE ŞİRKETLER HUKUKU
TİCARET VE ŞİRKETLER HUKUKU
Ticaret Hukuku, gerçek, tüzel kişi ve şirketler yönünden ticari yaşamın bütünü düzenleyen; şirket kurulumu, ticari tüzel kişilik kazanılması, ticari ilişkilerin kurulması, sözleşmelerin yapılması, sürdürülmesi, sona erdirilmesine ilişkin kurallar bütününü belirleyen, doğabilecek uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin hukuk kurallarının bütününü ifade eden çok geniş bir hukuk dalıdır.
Her gerçek veya tüzel kişi, her ticari faaliyet ve ilişkilerinde ticaret hukukuna tabidir. Ticaret Hukuku aslında ticari yaşamın kendisidir. Ticaret hukuku, başta medeni hukuk ve borçlar hukuku olmak üzere birçok hukuk dalı ile yakından ilişkilidir. Ticaret hukuku; ticari işletme hukuku, şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku, taşıma işleri, deniz ticaret hukuku ve sigorta hukuku gibi bölümlere ayrılarak, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile düzenlenmiştir.
Ticari hayatı düzenleyen ve kontrol altında tutmaya çalışan ticaret hukuku, sağlıklı bir ticaret için can damarı niteliğindedir. Gelişen, globalleşen ve ticari sınırların kalktığı Dünyada ticaretin daha da genişlemesi neticesinde çok fazla sayıda yeni ticari faaliyet alanları ortaya çıkmıştır. Ticaretin çeşitliliği böylelikle arttığı gibi, ulaşımın, teknolojinin ve iletişimin baş döndürücü hızla ilerlemesi ticari faaliyet ve ilişkilerdeki süreçleri de farklılaştırmış ve ticari sözleşmeleri önemli hale getirmiştir.
Bütün dünyada ticari yaşamın temel özü aslında ticari sözleşmelerdir. Hem ülkemiz için hem de uluslararası alanda, ticaret hayatının sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi; anlaşmazlıkların önlenmesi, belirsizliklerin ve risklerin kaldırılması, kazancın elde edilmesi ve azami ölçüde güvenin sağlanması ticari sözleşmelere bağlıdır. Doğru yapılmayan bir sözleşme taraflarına, zarar, tazminat ve cezai şart gibi risklerin ve yaptırımların doğmasına sebebiyet vereceğinden ötürü birçok işletme ticari işlemlerinde kendi aleyhine olan sözleşme şartlarından ve hukuki boşluklardan dolayı zor durumda kalmakta, esaslı ve yıkıcı sonuçlarla karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle, ticari iş yapan gerçek ve tüzel kişiler ile ticari şirketlerin ticari iş ve ilişkilerinde ticaret ve şirketler hukukunda uzman bir hukuk bürosundan faydalanmaları gerektiğini önemle vurgulamak isteriz.
Şirketler Hukuku ise, Ticaret Hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normları ihtiva eden ve ticaret şirketlerine ilişkin hukuki ilişkileri inceleyen bir hukuk dalıdır.Şirketler hukukunun konusu şirkettir. Şirket, iki ya da daha fazla kişinin mal ve emeklerini bir sözleşme ile birleştirerek topluluk oluşturmasıdır. Türk Ticaret Kanunu’nda 5 tane şirket türüne yer verilmiştir. Bu şirket türleri: kolektif, komandit, limited, kooperatif ve anonim şirketlerdir. Şirketler hukuku da bu tür şirketlerin kuruluşunu, işleyişini ve sona ermeleri gibi birtakım kuralları düzenleyen bir hukuk kuralları bütünüdür. Şirketler hukuku TTK’nın 124 ile 644. maddelerinde düzenlenmiştir.
Bir şirketin kuruluşu, ana sözleşmesinin hazırlanması, ticaret siciline tescili, ticari unvanı, işleyişi, organları, karar alma mekanizmaları, yönetimi, denetimi, sona ermesi, ticaret sicilinden terkini, ihyası ve sair hususlar bu dal altında düzenlenmiştir.
Antalya / Kemer Avukat Sabire Altun Terlemez ve Antalya Avukat Davut Terlemez Antalya' da bir hukuk bürosu olarak ticaret hukukunun her aşamasında yerli ve yabancı müvekkillerine ihtiyaç duydukları hukuki desteği vermektedir.