Türkiye’de vekaletname çıkaracak müvekkillerimiz; görüşmelerimiz neticesinde genel vekaletname veya özel vekaletname çıkarılması gerektiği konusunda yönlendirildikten sonra şahsen Türkiye’ de notere giderek vekalet bilgilerimiz bölümünden ayrıntısı verilen bilgilerimiz doğrultusunda vekalet konusu olacak işinin niteliğine uygun olan vekaleti noter kanalıyla çıkartır.
Yabancı müvekkillerimiz; Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu kişilerin vekâletname düzenleyebilmesi, kanun ve yönetmeliklerle belirli şartlara tabidir. Vekâletnamenin türü, kapsamı, süresi ve diğer ayrıntılarına bağlı olarak, vekâletname başvuruları için gereken şartlar değişiklik gösterebilir. Ancak genel yükümlülük ve yeterlilikler söz konusu olduğunda yabancıların Türkiye’de vekâletname vermesi için yapması gerekenler şu şekildedir:
Başvuru evraklarının teslimi, süreç takibi ve sonuçlanmasına değin başvuru sahibinin bizzat noter veya konsoloslukta bulunması gerekmektedir.
Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen veya onaylanan vekaletnameler, o yabancı ülkedeki Türk konsolos veya siyasi memurlarınca onaylanmış olmadıkça bu vekaletnamelerin Türkiye’de kabulü mümkün değildir. Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen vekaletnamelerin, o yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu ve siyasi memurlarınca onaylanmış olması gerekmektedir. Söz konusu tastik şerhine ‘Apostille Convention(Şerh)’denilmektedir.