Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN SENET İMZALANIR MI?

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN SENET İMZALANIR MI?

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN SENET İMZALANIR MI?

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN SENET İMZALANIR MI?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmelerdir.

Bilindiği üzere, taşınmazlarını kiraya veren ev sahipleri, kira alacağını garanti altına almak ve kira alacağını hızlı bir şekilde tahsil etmek için kiracılardan kira karşılığında çek veya senet almaktadır. Kiraya veren tarafından kira alacağına karşılık alınan çek ve senetler nedeni ile kiracılar mağdur olmakta ve fazladan ödeme yapmak zorunda kalabilmektedir.

Kambiyo senedi olarak tanımlanan çek, senet ve bonolar Türk Ticaret Kanununda  “belli miktarda bir parayı, belli bir tarihte, kayıtsız şartsız ödemeyi vaat eden belge.”  olarak tanımlanmıştır. Kiracı tarafından, mülk sahibine verilen çek ve senetler her ne kadar kira alacağına istinaden teminat senedi olarak verilmiş ise de; kira sözleşmesinde unsurları belirtilmeden verilen çek ve senetlerle kiracılar ekstra bir ödeme yükü altına girmekte ve tahliye davaları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Çünkü kira sözleşmesi ile yazılan borç ayrı bir borç, senette yazılan borç ise ayrı bir borçtur.

Kira sözleşmesi ile birlikte senet imzalayan kiracılar ne yapmalıdır? 

Kira sözleşmesi ile birlikte senet imzalamak zorunda bırakılan kiracıların öncelikle kira alacağı karşılığında senet verdiklerini kira sözleşmesine açıkça yazmaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki; bahse konu senedin kira sözleşmesine istinaden verildiğini ispat etme zorunluluğu kiracıdadır. Kiracıların kira sözleşmesinde vermiş oldukları senetleri ayrıntılı bir şekilde yazmaları önem arz etmektedir.

Diğer yandan kira sözleşmesine kira alacağı karşılığı vermiş oldukları senetleri yazmayan veya yazamayan kiracıların kira ödemelerini yaparken dikkat etmeleri gereken bir takım hususlar bulunmaktadır. Öncelikle; kiracı taraf, kira ödemelerini banka üzerinden yapıyor ise; kesinlikle hangi aya ilişkin kira ödemesini yaptığını açıkça yazmalıdır. Kira ödemesini banka üzerinden yapan kiracı, kira alacağına karşılık vermiş olduğu senedi mülk sahibinden teslim almak zorundadır. Unutulmamalıdır ki borcunu ödediğini ispat etme zorunluluğu kiracıya aittir.

Kiracı kira ödemesini kiraya veren kişiye elden yapıyorsa sadece vermiş olduğu senedi alması yeterli olmayacaktır. Yukarıda da anlatıldığı üzere kira sözleşmesindeki borç ile senette yazan borçlar ayrı borçlardır. Sadece senedi iade alan kişi daha sonra kira borcunu ödediğini ispat edemeyecektir. Bu nedenle kira borcunu elden ödeyen kiracıların senedi aldıktan sonra kiraya verenden hangi ayın kirasını verdiğine dair adi yazılı bir evrak almaları yeterli olacaktır.

Son olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da; kira ödemelerinin kime yapılacağıdır. Kira ödemeleri yasal olarak kira sözleşmesinde kiraya veren kişiye veya onun yasal temsilcisine yapılması gerekmektedir. Kira ödemesinin kiraya veren kişinin yasal temsilcisi olmayan annesi, babası , oğlu, kızına veya bir başkasına yapılması hukuken geçerli bir ödeme olarak  kabul edilmemektedir. Yasal temsilciye yapılmış ödemeler hukuken geçerli bir ödeme olmadığından kiracıların tahliye davaları ve icra takipleri ile karşı karşıya kalma ihtimalleri yüksektir. Bundan dolayı belirtilen hususlarda kiracıların dikkat etmeleri ve hukuki yardım almaları önem arz etmektedir.

 

 

 

Paylaş: