Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
YABANCI UYRUKLU  VATANDAŞLARIN TÜRKİYEDEKİ ALACAKLARININ TAHSİLİ

YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLARIN TÜRKİYEDEKİ ALACAKLARININ TAHSİLİ

YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLARIN TÜRKİYEDEKİ ALACAKLARININ TAHSİLİ

YABANCI UYRUKLU  VATANDAŞLARIN TÜRKİYEDEKİ ALACAKLARININ TAHSİLİ

1-Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de alacaklarını tahsil amacı dava açma ve icra takibi yapma hakkına sahip midir?  

Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler, Türkiye’de alacaklarını tahsil amacı ile dava açmak ve icra takibi yapma hakkına sahiptirler. Ancak yabancı gerçek ve tüzel kişiler, Türkiye’de dava açmak veya icra takibi başlatmak istemeleri halinde teminat yatırmak zorundadırlar. Bu zorunluluk Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (“MÖHUK”) m. 48 kapsamında aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

“Türk mahkemesinde dava açan, davaya katılan veya icra takibinde bulunan yabancı gerçek ve tüzel kişiler, yargılama ve takip giderleriyle karşı tarafın zarar ve ziyanını karşılamak üzere mahkemenin belirleyeceği teminatı göstermek zorundadır.”

Yabancılara yönelik bu teminat yükümlülüğünün istisnası, yine 48. maddenin 2. fıkrasında gösterilmiştir. Buna göre; “Mahkeme, dava açanı, davaya katılanı veya icra takibi yapanı karşılıklılık esasına göre teminattan muaf tutar.”. Anılan hüküm ile yabancıların, “karşılıklılık esası” çerçevesinde teminattan muaf tutulabilecekleri kararlaştırılmıştır.

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca gerekli teminatı yatıran yabancılar ile teminat yatırmaktan muaf olan yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiyedeki alacaklarını tahsil amacı ile dava açma ve icra takibi yapma hakkına sahiptir.

2-Yabancılar, alacaklarını tahsil amacı ile hangi yollara başvuru yapacaklardır?

Gerek yabancı uyruklu vatandaşlar gerekse de Türk vatandaşlar, alacaklarını tahsil amacı ile Hukuk Mahkemelerinde dava açabilecekleri gibi İcra takibi de yapabilmektedir. Konunun özelliklerine göre Hukuk Mahkemelerinde dava açılabilir veya icra dairesinde icra takibi yapılabilir. Türk yasal mevzuatına göre hangi hukuki işlemin tercih edileceği, hangi davanın nerede ve ne zaman açılacağı önem arz etmektedir.

3-Alacak davalarında veya icra takiplerinde avukat bulunması zorunlu mudur?

Türkiyedeki yasal mevzuat uyarınca yabancıların alacaklarını tahsil amacı ile dava açarken veya icra takibi yaparken avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak alacağın tahsilinin kısa sürede yapılması, hukuki işlemlerin doğru yapılması ve herhangi bir hak kaybına uğranılmaması adına yapılacak işlemlerin başından sonuna kadar avukat aracılığı ile takip edilmesi önem arz etmektedir.

Antalya/ Kemer icra avukatı Av. Davut Terlemez ve Av. Sabire Altun Terlemez , müvekkillerinin alacaklarının rahat ve güvenli bir şekilde tahsili için gerekli tüm aşamaları tütüzlikle takip etmektedir. 

 

Paylaş: