Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
YABANCILARIN TÜRKİYEDE TAŞINMAZ EDİNMESİ

YABANCILARIN TÜRKİYEDE TAŞINMAZ EDİNMESİ

YABANCILARIN TÜRKİYEDE TAŞINMAZ EDİNMESİ

YABANCILARIN TÜRKİYEDE TAŞINMAZ EDİNMESİ

1-Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de taşınmaz edinmesi hukuken mümkün müdür?

Son yapılan yasal düzenlemeler ile birlikte yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması kaldırılmıştır. Dolayısı ile yabancıların aşağıda belirtilen sınırlamalar dışında taşınmaz edinmesi hukuken mümkündür.

2-Yabancıların taşınmaz ediniminde kanuni sınırlamalar var mıdır?

*Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.

*Yine Yabancıların askeri güvenlik bölgelerinde bulunan taşınmazları satın alamazlar. Taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da gerekmektedir.

3-Satış işlemleri nasıl yapılmalıdır?  

Türkiyedeki yasal mevzuat uyarınca taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan resmi sözleşmelerin mutlaka taşınmazın bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapılması gerekmektedir. Tapu sicil müdürlüklerinde yapılmayan taşınmaz satışları hukuken geçerli değildir.

Ayrıca, resmi satış öncesinde noter huzurunda “satış vaadi sözleşmesi” imzalanması da mümkündür. Noterde yapılamayan satış vaadi sözleşmelerinin hukuken geçerliliği bulunmamaktadır.

4-Döviz alım belgesi nedir?

T.C. Merkez Bankasının "Sermaye Hareketleri Genelgesi" ve Sermaye Hareketleri Genelgesinin 13 üncü Maddesi ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatlarla yabancıların alıcı olduğu işlemlerde Merkez Bankasına döviz bozdurma zorunluluğu getirilmiştir. Genelge metinlerinde teknik detayları anlatılan düzenlemeye göre yabancılar taşınmaz alım işlemlerinde öncelikle dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankasına satarak sonrasında banka tarafından düzenlenen Döviz Alım Belgesi’ni tapu müdürlüğüne sunması gerekecektir. Bu uygulama 24.Ocak.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrazı zorunludur.

Döviz alım belgesinde bozdurulan döviz karşılığı bedel resmi senede harca esas değer olarak yansıtılacaktır. Satış işlemlerinde döviz bozdurma belgesi yeterli olmakla birlikte taşınmaz edinimi suretiyle vatandaşlık edinimi ile ilgili olarak ayrıca alıcıdan satıcıya gerçekleştirilen havaleye ilişkin banka dekontunun da ibrazı gerekecektir.

5-Taşınmaz alım işlemlerinde avukat bulunması zorunlu mudur?

Türkiyedeki yasal mevzuat uyarınca yabancıların taşınmaz satım işlemlerinde avukat ile takip etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak yabancı vatandaşların Türkiyedeki yasal mevzuatı bilmemeleri nedeni ile herhangi bir hak kaybına uğramamaları adına yapacakları işlemleri avukat aracılığı ile takip etmeleri önem arz etmektedir.

5-Taşınmaz alım işlemlerinde karşılaşılan hukuki sorunlar nasıl çözümlenir?

Gerek taşınmazı alacak yabancı vatandaştan gerekse de taşınmazı satacak kişiden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek hukuki uyuşmazlıklarda Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Türk Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin yargı sürecine müdahil olmaları hukuken mümkün değildir. Konu ile ilgili olarak yasal anlamda hak kaybına uğranılmaması adına sürecin avukat eşliğinde takip edilmesi önem arz etmektedir.

Antalya/ Kemer Avukatıve emlak Av. Davut Terlemez ve Av. Sabire Altun Terlemez müvekkillerinin rahat ve güvenli bir şekilde gayrimenkul alma aşamalarının tamamını titizlikle takip etmektedir.  

Paylaş: